Çocuk Gelişimi

Çocuğum balık yemeli mi?

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Bebek beslenmesi bebekler balık yer mi sorusunu inceliyoruz ? Balık güvenle ne zaman yedirmeliyiz? Hangi balıkları bebeklere verebiliriz. Annelerin aklında balık ile ilgili bir sürü soru var. Çocuklar balık yemeli mi ? Birçok ebeveyn bu sorular ile mücadele eder. Genel cevap evet balık yemeli ve yedirmeliyiz. Balık omega- 3 için en önemli kaynaktır. Ancak balıklarını dikkatle seçmek  gerekmektedir. Yine başlangıç sorumuzdan devam edelim 8 Aylık Bebek Ne Yer ?

Bebek Beslenmesi Ek Gıda Başlangıcı Ve Balık

bebek beslenmesiEk gıdalar başlandıktan sonra basit adımlar ile yavaş yavaş gıda çeşitliliğinin arttırılması önerilmektedir. Sebze, meyve, yoğurt gibi besinlerden sonra yumurta, peynir gibi besinler verilebilir. 8. aya doğru kırmızı et kıyma olarak başlanır, daha sonraki dönemde organik tavuk bir süre sonra da balık eti verilebilir. Genel olarak her gün bebeklere hayvansal protein verilmesini istenmektedir. Bebek beslenmesi için araştırma yapıyorsanız ya da bebğinize ek gıda başladıysanız ve elinizde her hangi bir yönlendirici güvenilir bir kaynak yok ise Cocuklarasaglik Ek gıda başlangıcı rehberi yazımızı takip edebilirsiniz.  Balık gibi ek gıda başlangıcında önemli ve dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili bilgi almak istiyorsanız Bebeklere Ek Gıda Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısını da okumanızı tavsiye ederim. Hangi Ayda Hangi Ek Gıdalar Başlanabilir ? yazısı da bu her kafadan bir ses geldiği bir dönem için iyi bir yardımcı olabilir. Tüm ek gıdalar arşivinde ek gıdalar ile nerede ise her şey mevcut

Omega 3 Faydaları

Araştırmalar, balıkların çocuğunuzun gelişimi için gerekli bir çok besin maddesi içerdiğini göstermiştir. Temel olarak tüm vücut fonksiyonları için gerekli omega- 3 yağ asitlerinin (DHA ve EPA) birlikte olması çok önemlidir. Balıklardaki besin maddelerinin hem doymuş yağ oranının az olması hem de protein, D vitamini ve diğer besin maddelerinin de bulunması nedeni ile oldukça önemli bir kaynaktır.

Balık yağı şurubu da bir başka omega 3 kaynağı alternatifidir. Balık yağı faydaları saymakla bitmez. Ancak balık yağı şuruplarını çocuklar biraz büyüdükten sonra verilmelidir. 

Bununla birlikte, denizlerin endüstriyel atıklar ile kirlenmesi, kirli denizlerde yaşayan balıkların yenmesi cıva ve kurşun gibi ağır metaller ile çocuğun gelişen beynine zarar verebilmektedir

Çocuğum cıvadan etkilenmiş balık yer ise ne olur ?

Yediğimiz balıktaki cıva vücudumuza kolayca geçer. Çalışmalar çok düşük dozda civanın bile gelişmekte olan çocuğun beyin ve sinir sistemini etkileyebileceğini göstermiştir. Gelişmekte olan sinir sistemi nedeni ile gebelerin yediği cıva içeren balıkların, anne karnındaki bebekleri etkileme olasılığı daha yüksektir.

Hangi Balıklar Güvenilir ?

  • Somon balığı
  • Alabalık
  • Hamsi,
  • Sardalye
  • Uskumru

Hangi balıklar cıva ve ağır metaller konusunda tehlikelidir ?

  • Kılıç balığı
  • Köpek balığ
  • Kral sardalye

Konserve Ton Balığı Güvenilir mi?

Amerikan İlaç ve Gıda dairesi haftada iki porsiyon konserve ton balığı yenmesini önermektedir. Ancak farklı araştırmacılara, konserve ton balığının içerdiği ağır metal oranının yüksekliği nedeni ile hiç tüketilmemesi gerektiği savunulmaktadır.

Omega -3’ü balık dışında hangi kaynaklardan alabiliriz?

EPA ve DHA’ yı aynı gıdada beraber olarak bulabilmek biraz zordur. Yumurta, süt  yoğurt, ceviz, ekmek ve  tahıllarda omega -3 bulunabilmektedir. Ancak bunlardan DHA ve EPA almak mümkün değildir. Bunların omega -3 türü ALA’ dır . ALA’ nında bazı yararlı fonksiyonları vardır. Ancak EPA ve DHA kadar değerli değildir. Bitkisel tüm kaynaklardaki omega- 3 türü ALA’ dır.

Clevalend Klinik Ek gıda Başlangıç Rehberine de bakabilirsiniz. 

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00