Gebelik

Gebelikte 19. Hafta

Hilal Sert CS İçerik Editörü

No Comments

Bebeğinizle buluşmaya bir hafta daha yakınsınız.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?


Yuvarlak ligament ağrısı en sık ikinci trimesterde görülür. Bu, yuvarlak ligament uzanırken karın veya kalça bölgesinde bir veya her iki tarafta keskin ağrı olarak karakterize edilir. Hatta bazı kadınlar kasık bölgesine uzanan ağrılardan şikayet ederler. Vücudunuz büyümekte olan bebeğiniz için hazırlanırken, yuvarlak ligament ağrısı gebeliğin normal bir parçası olarak kabul edilir.


Bebeğiniz ne kadar büyüdü?


Bebeğiniz bu 19 hafta boyunca çok büyüdü, ancak hala 17.8 cm’in biraz altında ve yaklaşık 200 gram. Endişelenmeyin, bebeğiniz daha çok büyüyecek.

 

Bebeğinize neler oluyor?

Bebeğinizin duyusal gelişimi patlıyor! Beyninde koku, tat, işitme, görme ve dokunma için özel alanlar belirleniyor. Bazı araştırmalar sizin sesinizi şimdi duyabildiğini gösteriyor, bu yüzden yüksek sesle okumaktan, onunla konuşmaktan çekinmeyin, ya da ruh hali sizi mutlu ediyorsa mutlu bir melodiyi söylemekten çekinmeyin.

Bu haftaki diğer gelişmeler de çok spesifiktir. Mesela, böbrekler idrar üretmeye ve saçları bebeğinizin saç derisinin üzerinde filizlenmeye başlıyor.  
Bebeğiniz kız ise, yumurtalıklarında hali hazırda 6 milyon yumurta var.


Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Bitkileri doğal sağlık çareleri olarak kullanmaya alışmış olabilirsiniz. Artık hamileyseniz, kullandığınız otlar konusunda dikkatli olmanız önemlidir. Sağlık uzmanınıza veya bitkisel uzmanınıza başvurmadan önce bitkisel ilaçlar almamanızı öneririz. Zararsız olarak düşündüğünüz birçok bitki uterus kaslarınızı harekete geçirip düşüğe sebep olabilir. Her zaman alabileceğiniz önlemlerin hepsini almak en iyisidir. Herhangi bir bitki türü veya ilacı kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışınız.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları

Birçok hamile kadında baş dönmesi görülür. Gebelikte baş dönmesi sıklıkla hipotansiyon veya düşük tansiyondan kaynaklanır. Uzanarak yatınca rahim, vücudunuzdaki büyük kan damarları olan aort ve vena kavaya baskı yapar. Bu majör kan damarları üzerindeki baskılara supin hipotansiyon denir. Sırtüstü hipotansiyon, sırtüstü yerine yan tarafınıza dönük uyuyarak hafifletilebilir. Postural hipotansiyon, oturma, çömelme ya da diz çökme pozisyonlarından hızlı bir şekilde yükseldiğinde oluşur. Yerçekimi kan basıncınızın düşmesine neden olur, bu da başınızın dönmesine neden olur, bu da yavaşça ayağa kalkılarak önlenebilir.


Baba adayı için ipuçları

Yapmaktan hoşlanmasanız bile eşinizin yapmak istediği bir şey yapın. Bunu isteyerek ve şikayet etmeden yapmaya çalışın. Biraz çaba sarf edebilirsiniz.

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00