Çocuk Gelişimi

Çocukların Yetişkinlikdeki Tahmini Boy Hesaplama

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Tahmini boy hesaplama

Bir çocuğun yetişkin boyunu tahmin etmenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Bununla birlikte, birkaç formül ile çocuk gelişimi için makul bir tahmin sağlanabilir. Tahmini boy hesaplama ile makül sayılan yöntem şu şekilde oluyor :

Ailesel Tahmini Boy Hesaplama Nasıl Yapılıyor?

Bu yönteme ailesel boy hesaplama yöntemi de denebilir. Annenin boyunu ve babanın boyunu toplayın. Erkek çocuklar için 13 santimetre ekleyin veya kızlar için 13 santimetre çıkarın. İkiye bölün.

tahmini erişkin boyu hesaplama

Örnek Hesaplama

Anne Boyu: 165 cm

Baba Boyu: 175

Erkek Çocuk Tahmini Boyu : (165 + 175)+13 /2 ——-176,5

Kız Çocuk Tahmini Boyu: (165 + 175)-13 /2 ——-176,5

Not: Her iki cinsiyet içinde 10 cm hata payı vardır. Yani 176,5 cm ölçüm 166,5 ile 186,5 cm arası olabilir.

Unutmamak gerekir, bir çocuğun boyu büyük ölçüde genetik olarak belirlenir. Çocukların farklı oranlarda büyüdüğünü not etmek de önemlidir. Bazı çocuklar büyüme evrelerine erken başlarken, diğerleri geç başlar. Çocuğunuzun büyümesinden endişe ediyorsanız, onun doktoruyla konuşun. Doktorun çocuğunuzun büyümesini standart bir büyüme grafiği üzerine çizdirmesi çocuğunuzun eğrisini takip edip etmediğini ve yetişkin boyunun tahmin edilmesine yardımcı olabilir.

Büyüme gelişme eğrileri bizim çocuk sağlığında kullandığımız en önemli çocuk takip yöntemimizdir. Çocukların anlık boyu kilosundan ziyade genel olarak uzun dönemli boy kilo takibi yapılması daha önemlidir. Bu nedenle çocukların gelişim takibinin yazılı olarak tutmanız, dosyalamanız önemlidir.

Çocuğunuzun şu anki gelişimi hakkında bilgi almak istiyorsanız persentil hesaplama sayfamıza bakabilirsiniz. Çocuk Persantil Hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tabi 1 yaş altı çocuklarda büyüme ve gelişme daha farklı oluyor. 1 yaş altı çocuklarda büyüme gelişme için İlk yıllarda çocukların büyümesi nasıl olmalıdır ? yazısını okuyabilirsiniz.

Çocuğun fiziksel gelişiminin yanında bir de çocuğun gelişim basamakları vardır. İnce motor, kaba motor, dil gelişimi ve kişisel sosyal gelişimi başlıklarında incelenir. Bunlarda doktorun tecrübesi çok önemli olmakla beraber, daha objektif olarak Gelişimsel tarama testleri ile değerlendirilmesi daha önemlidir. En yagın kullanılan test Denver testidir. Denver testini kliniğimizde rutin olarak yapmaktayız. İlgili yazı için https://www.doktoryasar.com/denver-testi/ linkinde ayrıntısını okuyabilirsiniz.

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00