Çocuk Gelişimi

Aşı Takvimi Bebek Ve Çocuklar İçin Güncel Bilgiler

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Aşı takvimi her ülkenin ihtiyaçlarına ve hastalık sıklıklarına göre belirlenir.

Sağlık Bakanlığı Rutin Aşı Takvimi

Aşılar sayesinde çocuklarımız artık, suçiçeği, kızamık, hemofilus influenza, tetanoz, verem, polio gibi hastalıklara karşı hiç yakalanmıyor. Aşağıda gördüğünüz tablonun hem sol sütununda aşı isimlerinin olduğu bölgede hem de tablonun altında aşıların üzerine tıkladığınızda ilgili aşı ile en geniş bilgiye ulaşabilirsiniz. Aşı takvimi olarak aşağıda sağlık bakanlığı takvimini görmektesiniz.

Aşı Yan Etkileri

Aşıların bazı önemsiz yan etkileri olabilir. Aşıların yan etkilerinden en çok ateş görmekteyiz. Aşıların yan etkileri ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiye Aşı Sonrası Yan Etki Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ? yazımızdan öğrenebilirsiniz. Aşı yan etkileri aşıların faydaları karşısında hiç önemsenmeyecek kadar az bir öneme sahiptir.

Sağlık Bakanlığı Güncel Aşı Takvimi

(telefonunuzu yan tutarak daha iyi inceleyebilirsiniz)
DOĞUM
1. AYIN SONU
2. AYIN SONU
4. AYIN SONU
6. AYIN SONU
12. AYIN GÜNÜ
18. AYIN SONU
24. AYIN SONU
İLKÖĞRETİM 1. SINIF
İLKÖĞRETİM 8. SINIF
Hepatit B I II III
BCG (Verem) I
DaBT – İPA – Hib I II III R
KPA I II R
KKK I R
DaBT – İPA R
OPA I II
Td R
Hepatit A I II
Su Çiçeği I


Tc Sağlık Bakanlığı güncel aşı takvimi sayfasında aşılar ile ilgili en yeni bilgileri ve değişiklikleri öğrenebilirsiniz.DaBT – İPA – Hib : Difteri, Aselüler, Boğmaca, Tetanoz,  İnaktif Polio, Hemofilus Influenza Tip b aşısı (Beşli Karma Aşı)KPA : Konjuge Pnömokok AşısıNot: Pnöomkok aşısı Ocak 2019 doğumlu çocuklardan başlanarak , artık 6 aylık iken uygulanmamaktadır. Pnömokok aşısı artık 3 doz ile tamamlanmış olmaktadır. KKK : Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak AşısıDaBT – İPA : Difteri, Aselüler, Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı (Dörtlü Karma Aşı) OPA : Oral Polio Aşısı (Çocuk Felci Aşısı)Td : Erişkin Tipi Difteri – Tetanoz AşısıTablodaki R (Rapel) harfi Pekiştirme Aşılarını ifade etmektedir. Aşılar aşı tipine bağlı olarak eğer tekrar dozları var ise

 genellikle

en az bir ay ara ile yapılmaktadır. Aşı takviminde kaymaların planlamasını doktorunuz ile yapmalısınız.

Notlar:

1) Çocuk felci aşısı ile ülkemizden çocuk felci hastalığı eradike edilmiştir. Yani artık görülmemektedir.

2) Beşli karma aşı ile önemli menenjit etkeni hemofilus influenza bağışıklığı ülkemizde artmıştır.

3) İnfluenza tip A -B aşısı özel aşılar içinde yapılmaktadır. Her yıl tekrarlanması gerekmektedir.

4) Yenidoğan aşıları nelerdir sorunun yanıtı sadece Hepatit B aşısıdır.

5) Canlı aşılar nelerdir?  BCG, su çiçeği, Kızamık, kızamıkçık , kabakulak , rotavirüs aşısı

Özel aşılar

Özel aşı takvimi olarak artık ne mutlu ve çocuklarımız o kadar şanslı ki devletimiz bir çok özel aşıyı rutin aşı takvimine koymayı başardı. Sadece iki aşı özel aşı olarak isteğe bağlı yapılmakta. Bu aşılar meningokok menenjiti hastalığına karşı koruyan Meningokok aşısı ve Rotavirus ishaline karşı koruyan rotavirüs aşısıdır.Menenjit ile ayrıntılı bilgiyi Menenjit Nedir yazımızdan okumanızı tavsiye ederiz.Menenjit aşısı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi meningokok aşısı sayfamızdan,, rotavirus aşısı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ise rotavirüs aşısı sayfamızdan alabilirsiniz. Sağlık bakanlığı aşı takvimi ve özel aşıların takvimini doktorunuz ile görüşebilirsiniz.

Aşı Karşıtlığı

Aşı karşıtlığı ülkemizde olduğunu ifade etmeden geçemeyeceğiz. Aşı karşıtlığı tüm dünyada da mevcut. Ancak tüm sağlık uzmanları, çocuk doktorları aşıların hayat kurtarıcı olduğu konusunda hem fikir. Aşılar ve aşı yan etkileri hiçbirimizin yavrusunda bir sıkıntı yarattığına dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

Aşıların etki mekanizmaları, aşıların yan etkileri ve aşılar ile ilgili daha birçok ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki sayfalardan inceleyebilirsiniz.

En ayrıntılı bilgiyi sağlık bakanlığı aşı sayfasından öğrenebilirsiniz.https://asi.saglik.gov.tr/

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00