Aileler bebeklerini güvende tutmak için bebek oto koltuğu üreticilerine güveniyor, ancak bazı uzmanlar bebek oto koltuklarının sadece % 15’inin doğru şekilde kurulduğunu söylüyor. Bizlerde bugün oto koltuğun nasıl doğru bir şekilde kurulması gerektiğini anlatmak için bu yazıyı hazırladık. Öncelikle her zaman güvenlik önerileri için üreticinin talimatlarını okuyun.
Çocuk Koltuğunun Doğru Takılması Şarttır
Bebek oto koltuğu bir kaza sırasında bebeğinizin hayatını kurtarabilir. Bunun için doğru takılmış olması gerekir. Çocuğunuz her arabaya bindiğinde yalnızca bu koltukta seyahat etmelidir. Bu durum onun da yerin bilmesi ve alışması açısından da çok önemlidir. Bebek koltuklarının bir çok çeşidi vardır. Satın almadan önce kullanım klavuzunuzu incelemeniz önemlidir. Çünkü bazı bebek oto koltukları tüm arabalar ile uyumlu olmayabilir. Satın aldığını oto koltuğunu yerleştirmeden önce hem koltuğun kullanma klavuzunu dikkatlice okuyun hem de arabanızın çocuk oto koltukları ile ilgili önerilerini okuyun.
Çocuk koltukları her en güvenilir yer olan arka orta bölüme yerleştirmeniz önerilir. Yerleştirdikten sonra koltuğu iyice çekiştirin. Hiç kıpırdamaması gerekiyor.
Eğer koltuğunu çocuk arabası ile de kullanacaksanız, boş vakitlerinizde koltuğu takıp sökme egzersizleri yapmanız iyi olacaktır.
1-) Taşıyıcıyı tabandan ayırın. Arkaya bakan koltukların çoğu, iki bölümden oluşmaktadır: taban ve bebek taşıyıcı. Oto koltuğun arabanın içinde kalan kısmını kuracaksınız. Taşıyıcıyı tabandan çıkarmak için üreticinin talimatlarını izleyin. Genellikle, etkinleştirmek için sadece bir düğme vardır.
2-) Üst kısmı arabanızın arka koltuğuna sabitleyin. Birçok araba koltuğunda, arabanızın emniyet kemeri alanının yakınında belirlenen noktalar üzerine mandallanabilen iki kancaya sahip bir kemer içerir. Otomobil üreticiniz bunları içeriyorsa, kancaları belirlenen noktalardaki metal çubuklara takın.
Taban, koltuk üzerine yaslanana kadar tabana tutturulan tespit kayışını sıkın.
Aracınızın veya çocuk oto koltuğunuzun bu seçeneği yoksa veya nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız üreticinin talimatlarını kontrol edin.
Ek güvenlik için aracın emniyet kemerini tabandan sıkmak daha iyi olabilir.
3-) Alternatif olarak, emniyet kemerini tabandan geçirin. Araç koltuğunuz ankraj sistemini kullanmıyorsa, aracın emniyet kemeri ile arka koltukta emniyete alınıyor. Kayışı tabandaki belirlenmiş deliklerden geçirin ve sıkıştırın. Emniyet kemeri temiz olmalı,bükülmemeli veya kıvrılmamalıdır.
Emin değilseniz kemeri nereye koymanız gerektiğini öğrenmek için talimatları okuyun.
Her araç ve çocuk koltuğu farklıdır, bu yüzden dikkatli olun.
Emniyet kemerini doğru takmamak, kaza anında çocuğun yaralanma riskini artırabilir.
4-) Bebek taşıyıcısını tabana yerleştirin. Çocuğun arkaya bakması için tabanı üste yerleştirin. Doğru konumda olduğunda tık sesi duyarsınız. Daha sonra taşıyıcıyı (kol ya da düğmeyi aktif hale getirerek) alıp doğru yerleşip yerleşmediğini kontrol edebilirsiniz.
5-) Taban açısını iki kez kontrol edin. Arkaya bakan araba koltukları genellikle farklı açılarda durabilir. Küçük bebeklerin daha yatay pozisyonda olması gerekir. Bu onların düzgün nefes almasına yardımcı olur.
Çoğu bebek taşıyıcısının seviye göstergesi vardır. Bebeğiniz yerine oturduğunda, koltuğun bebeklerin ağırlık / boy / yaş için doğru açıda olup olmadığını görmek için bu seviyeyi okuyun.
Hata varsa,seviyenin doğru bir şekilde okunması için üreticinin talimatlarını kontrol edin.
Bebek Oto Koltuğu Seçerken Dikkat Edin!
Çocuğunuzun yaşı, ağırlığı ve boyuna göre bir bebek oto koltuğu seçin. En fazla korumayı sağlamak için, yenidoğanlar daima arkaya dönük bir koltukta olmalıdır. En az bir yaşında ve potansiyel olarak üç yaşına kadar olan çocuklara, arkaya bakan koltuk iyi bir seçenek. Büyük bebekler ve küçük çocuklar için öne bakan bir koltuk ise daha mantıklı bir hareket.
Uzmanlar bebekleri mümkün olduğunca arkaya dönük bir koltukta tutmayı öneriyorlar.
Bazı araba koltuklarının hepsi bir aradadır, arkaya bakan konumda başlar ve çocuğunuz müsait olduğunda öne doğru bakacak şekilde dönüştürülür. Koltuğunuzu nasıl değiştireceğinize dair talimatlar için kullanım kılavuzunu kontrol edin.
Çocuk güvenliği ile ilgili yazıları Çocuk Güvenliği Kategorisinden inceleyebilirsiiz.