Bebek

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığı

Op. Dr. Tuba DİKMEN

No Comments

 

  

Kasık fıtığı; karın içi organların (her iki cinsiyette bağırsaklar ve kız çocuklarında yumurtalıklar), karın bölgesinden kasık bölgesine doğru yer değiştirmesine denir. Bu, kız ve erkek çocuklarda kasık bölgesi; veya erkek çocuklarda torbada şişlik ile kendini gösterir. Her 100 çocuktan 2’sinde kasık fıtığı görülür ve kasık fıtığına daha çok erkek çocuklarında rastlanır. Kasık fıtığı daha çok sağ tarafta olmakla beraber, bazen yalnız sol taraf, bazen de her iki kasıkta da görülebilir. Prematüre bebeklerde, zamanında doğmuş bebelere göre çok daha sık görülür. Tanı genellikle ilk 6 ayda konulur ancak, sonraki yaşlarda da tanı alabilir.

çocuklarda kasık fıtığıbebeklerde kasık fıtığı nasıl oluyor

Çocukluk çağı kasık fıtığı çok ağlamak, kabız olmak, çok ıkınmak , kendini çok zorlamak gibi nedenlerle ortaya çıkmaz. Kasık fıtığı zaten doğuştan vardır. Sadece bu sayılan nedenler yüzünden bizim görebileceğimiz hale gelir. Kasık fıtığı sıkışma olmadığı sürece de ağrı yapmaz.

Fıtıklaşmış bağırsak veya yumurtalığın yumuşak bir baskıyla karın içine gönderilememesine boğulmuş fıtık denir. Bu durumda ağlama, huzursuzluk, kusma olur. Daha da ilerleyen dönemde bağırsağın tam tıkanmasına ve karında şişmeye, kaka yapamamaya; en sonunda da bağırsağın bu bölgede çürümesi ve hayatın kaybına neden olabilir. Boğulmuş bir kasık fıtığında acil ameliyat gerekir. Hazırlık yapılmadan yapılan ameliyatlarda her türlü risk hazırlık yapılanlara göre daha fazladır. Ayrıca hastanede kalış süresi de hazırlıklı girilenlere göre daha uzundur. Bir fıtığın boğulup boğulmayacağı, veya ne zaman boğulacağı önceden kestirilemez. Bu yüzden kasık fıtıklarında tanı konulur konulmaz, mümkün olan en kısa sürede ameliyat planlanmalı, geciktirilmemelidir. Kasık fıtıklarında amaç “ağrı olmasın” değil, “boğulma olmasın”dır.

Ameliyat genel anestezi ile ve çok küçük bir kesi ile kasık bölgesinden yapılır. Ameliyat sonrası ağrı, ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınacak kadardır. Hastanede yatış günübirlik yatış şeklindedir. Ameliyat olunacağı gün yatış yapılır, ameliyattan sonra, daha uzun takibi gerektirecek ek bir durum yoksa, aynı gün beslenme sonrasında taburcu edilir.

Ameliyat sonrası yara yeri ve torbalarda şişlik, morluk ve sertlik olabilir. Bu geçici bir durumdur. Yaklaşık 1-2 ayda yavaş yavaş kaybolacaktır.  Ameliyat olan tarafta fıtığın tekrarlaması oldukça nadirdir. Bu durum genellikle altta yatan başka hastalıklara bağlı olabilir. Ameliyat olan tarafın karşı tarafında sonradan fıtık çıkması ise tekrarlama değildir. Böyle bir durumda karşı tarafa da ameliyat planlanır.

Çocuk cerrahisine en sık yapılan ameliyatlar – Video

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00