Bebeklerde Uyku Eğitimi
Bebeklerde uyku eğitimi, bebeğinizin nasıl bağımsız uykuya dalacağını öğrenmesine ve uykuyu sürdürmesine yardımcı olur. Eğer uyuyamayan bir bebeğiniz yoksa çok basit gibi geliyor değil mi? Bu yazıda uyku eğitimi ve uyku eğitimi yöntemlerini anlatacağım
Çevremizde bebeğimizin uykusu ve beslenmesi ile ilgili doğru-yanlış bir çok bilgiye rastlarız. Peki hangisi doğru? Bebeğimin çabucak uyuması ve ihtiyacı kadar uzun süre uyanmadan yardımsız uyuması için ne yapmalıyım?
Bu makalemde uyku eğitiminin ne olduğu, nasıl yapılacağı ve sizin için için hangi metodun doğru olduğunu irdeleyeceğim.
Uykuyu çoğu bebek için doğuştan gelmeyen sonradan öğrenilen bir beceri olarak düşünmek ilginç gelebilir. Sizler yorgun yeni ebeveynler olarak, başınızı yastığa koyduğunuz anda hemen uyuyabilirken, bebeğiniz henüz aynı yeteneğe sahip değildir. Bunu anlamanız pek de uzunda sürmez.
Uzun süre uyanık halde zaman geçirmelerine rağmen, ne zaman uyuyacaklarını ve nasıl uyuyacaklarını öğrenmeleri gerekir. Bunları öğrenene kadar sizin yardımınıza ihtiyaçları vardır. Bu yüzden sizler yatmadan önce bebeğinizin uyuması için onları yatıştırmaya ve gece yarısı uyandıklarında onları rahatlatmaya yardımcı oluyorsunuz.
Uyku eğitimi, bebeğinize sizden herhangi bir yardım almadan nasıl uyuyacağını öğretmektir . Tıpkı size yardım edecek kimse olmadan uykuya dalabilmeniz gibi.
Uyku eğitimi; küçük çocukların kendi başlarına uykuya dalmaları için eğitme süreci, tipik olarak çocuğun yavaş yavaş artan süreler boyunca veya uykuya dalıncaya kadar ağlamaya bırakıldığı teknikler aracılığıyla denilse de tam olarak öyle değildir. Eğitim ile ağlamak aynı cümlede hoş karşılanmayabilir. Burada amaç çocuğu ağlatmak değildir.
O zaman uyku eğitimi ne değildir?
- Bebeğinizi gereksiz yere ağlatmak değildir
- Uyku eğitimi bebeğinizi ihmal etmek değildir
- Uyku eğitimi, gece acıktığında bebeğinizin beslenmesini görmezden gelmek değildir.
O halde uyku eğitimi terimine şu şekilde bakın. Bebeğime benim ve ailemin rahat edeceği şekilde kendi başına daha iyi uyumasına yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları araçları ve becerileri vermektir.
Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlamalıyım?
“Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?” aslında bu aldatıcı bir sorudur. “Uyku eğitimi yaşı” diye bir şey yok. Cevap her bebek için farklı olacak! Aslında eğitilmiş uyku sürecine her zaman ihtiyaç vardır. Ayrıca, önce kendinize sormanız gereken farklı bir soru var:
Uyku eğitimine hazır olup olmadığımı nasıl anlarım?
Doğru! Bebeğinizin elbette hazır olması gerekiyor, ama bebeklerden önce, sizin(her iki ebeveynin) de hazır olmanız gerekir. Uyku eğitimi, ebeveynlerin kararlılığını ve tutarlılığını gerektirir. Tatil veya gezi gibi yakın gelecekte alacağınız eğitimi kesintiye uğratabilecek herhangi bir planınız olmadığında başlamak en doğrusudur.
Uyku Eğitimi Öncesi Kendinize Sorulacak Sorular Neler?
- Önümüzdeki birkaç hafta için programım nasıl olacak?
- Uyku eğitimini bozabilecek herhangi bir olay, gezi vb. var mı?
- Hangi uyku eğitimi yöntemini benimsediğimi ve onu nasıl doğru şekilde uygulayacağımı bulmak için yeterince araştırma yaptım mı?
- Süreci tamamlamaya ve 2-4 hafta boyunca tutarlı bir şekilde bir planı uygulamaya hazır mıyım?
- Eşimle uyku eğitimi hakkında konuştum mu? Bütün aile bu gemide mi ve bunu başarıya dönüştürmek istiyor mu?
- Uyku eğitimi için gerekli değişiklikleri yapmaya istekli miyim ve yapabilir miyim?
Bu soruları yanıtlamak için, araştırma yapmak, eşinizle veya evinizde yaşayan herkesle iletişim kurmanız gerekmektedir.
Uyku eğitimine hazır olduğunuzda, bebeğinizin de hazır olup olmadığını belirlemeniz gerekecektir.
Öncelikle, çocuğunuzun uykusunu etkileyebilecek diğer sağlık veya tıbbi faktörleri olmadığını çocuk doktorunuzdan öğrenin.
Bebeklerin çoğu 4 ila 5 aylık olana kadar tam olarak uyku eğitimine hazır değildir. Ancak sağlıklı uyku alışkanlıkları oluşturmak doğumdan itibaren başlayabilir. Uyku vakti rutinleri oluşturmak, bebeğinizi uygun saatlerde uyutup uyandırmak uyku eğitiminin temelini oluşturur.
0-6 Hafta Bebek
UYKU NEFES ALMA KADAR ÖNEMLİ
Yeni doğmuş bir bebek için en önemli şey beslenmeden sonra yeterince uyumaktır. Bu ayda bebeğinize eğitim vermek için stres yapmaya gerek yoktur.
2-3 Aylık Bebek
UYKUYU ÖĞRENME
Uyku eğitim için hala biraz erken olmasına rağmen, bebeğiniz rutinleri ve yöntemleri öğrenmeye başlayacak kadar büyümüştür. Belirli bir uyku zamanı rutini ve sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırmaya çalışın. Emzirme, banyo, karyolasında yatırmak ve yarım kundak gibi.
4-6 Aylık Bebek
UYKU EĞİTİMİ
Şimdi uyku eğitimine başlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku döngüsü bu aylarda değişir. Bu da nasıl uykuya dalacağını ve kendini yatıştırmayı öğrenmeye başlayabileceği anlamına gelir.
Uyku eğitimi için yaşımız geçti mi?
Bebeğiniz 6 ayı geçmişse, “çocuğumu eğitmek için çok mu geç?” diye sorabilirsiniz. Halbuki uyku eğitiminin son kullanma tarihi yoktur ve bebeklerle her yaşta yapılabilir, yürümeye başlayan çocukluk döneminde bile!
Bebeğimin uyku eğitimine ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?
Bebeğiniz sürekli huysuzsa ve aşırı yorgunsa, uykuya dalaraken sallanma, emme gibi bağımlılıkları varsa, sık sık uyanıyorsa muhtemelen daha kaliteli bir uyku uyumasına, dolayısıyla uyku eğitimine ihtiyacı var demektir.
Sağlıklı uyku, bebeğiniz kadar, sizin için de çok önemlidir! Bebeğiniz uyumuyorsa, muhtemelen siz de uyumuyorsunuzdur. Çocuklarda uyku yoksunluğu; obezite, davranış sorunları, öğrenme sorunları ve daha sonraki yaşamda daha başka hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Yetişkinlerde de uyku yoksunluğu benzer sorunlara yol açabilir. Doğum sonrası kaygı ve hatta ebeveynlerde depresyona yol açtığı çalışmalarla gösterilmiştir. En başından itibaren sağlıklı uyku alışkanlıklarını öğretmek ve düzenlemek, uyku eğitimini kolaylaştıracak ve daha da önemlisi, sizin ve bebeğinizin iyi dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Uyku eğitimine nasıl hazırlanırım?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağlıklı uyku alışkanlıklarını ve rutinlerini olabildiğince erken başlatmak, uyku eğitimi sırasında önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Henüz yapmadıysanız, bebek uyku eğitimine başlamadan önce bir uyku zamanı rutini oluşturmaya çalışın. Bu bebek için sağlıklı uyku düzenini teşvik edecektir. Bunlar, bebeğinizi sakinleştirmeye ve onu uykuya hazırlamaya yardımcı olacak bir dizi yatıştırıcı rutinler(aktiviteler) olmalıdır.
- Bunlar
- yarım kundaklama
- banyo
- masaj
- oyuncaklarla vedalaşma
- perdeyi kapatma
- müzik gibi aktivitelerdir. Ancak her ailenin rutini farklı olabilir.
Son olarak, uyku eğitimini eşinizle iyice konuştuğunuzdan emin olun ve önümüzdeki 2 ila 4 hafta için programınızı düzenleyin. Çünkü uyku eğitimi zaman, sabır ve tutarlılık gerektirir. Hiçbir şeyin uyku eğitimi programınızı bozmayacağından, sizin ve eşinizin programa sadık kalacağınızdan emin olun.
Bir cevap yazın