Gebelik

Gebelikte 33. Hafta

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Bebeğinizin gelmesine sadece 7 hafta kaldı. İşte bu hafta bekleyeceğiniz şey.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Uterusunuzun üst kısmı, göbek deliğinizden 12.7 cm biraz fazladır. Toplam kilo alımınız 10 ila 12,7 kg arasında olmalıdır.

Su damlalarının olduğunu (membranların kopması olarak da bilinir) söyleyebilirsiniz. Bu, bebeği çevreleyen sıvı dolu kesenin açılmasıdır. 10 kadından sadece 1’i dramatik bir amniyon sıvısı atar ve bu hatta genellikle evde, genellikle yatakta olur. Diğer kadınlar sadece küçük birkaç damlanın farkına varırlar.

Bazen amniyotik kese, doğum başlamadan önce delinir veya sızar. Sızan sıvının amniyotik sıvı mı yoksa idrar mı olduğu konusunda kararsızlık olabilir. Amniyotik sıvı berrak ve kokusuzdur.

Membranlarınızın sızdığını veya yırtıldığını düşünüyorsanız, doktorunuzu arayın.

Hekiminizi veya ebenizi görene kadar, tamponları kullanmayın, cinsel ilişkiye girmeyin veya vajinaya bakterilerin bulaşmasına neden olacak bir şey yapmayın.

Sıvının açık ve kokusuz bir şeyden başka bir şey olup olmadığını doktorunuza bildirin, özellikle yeşilimsi veya kötü kokuluysa bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

Doktorunuz da bu noktada doğumu teşvik etmeye karar verebilir.

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Bebeğiniz yaklaşık 42 cm uzunluğunda ve 2 ila 2,3 kg ağırlığındadır. Bu süre boyunca her bebek için büyüme değişebileceğinden, bebeğiniz çoğu zaman tamamen normal olarak bu ölçümlerden biraz uzak kalabilir.

Bebeğinizde neler oluyor?

Bebeğinizin cildi daha az kırmızı ve buruşuk görünmeye başlıyor. Yağ depoları cildin altında birikmeye devam ediyor. Kemikleri kafatasının dışında sertleşmeye başladığı için kafatasının yumuşak ve esnek olması gerekir.

Bu hafta için ne planlıyorsunuz?

Bir sonraki doğum öncesi randevunuzda epizyotomiyi doktorunuzla tartışmak için iyi bir zamandır. Epizyotomi, bebeğinizin doğmasına yardımcı olmak için vajinal açıklığı genişletmek için zaman zaman gerekli olan cerrahi bir işlemdir.

Birçok doktor, kesinlikle gerekli olmadıkça epizyotomi yapmamayı tercih etmektedir.

Doğum sırasında epizyotomileri uygulama pratiği daha az sıklıkta ortaya çıkmaktadır. Amerikan Tabipler Birliği (JAMA) dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, epizyotomiler aslında doğal yırtılma meydana gelmesinden daha fazla soruna neden olabilir.

Aşağıdakiler bu cerrahi insizyona ihtiyaç duyma olasılığını azaltmak için önleyici tedbirlerdir:

  • İyi beslenme (Sağlıklı ciltler daha kolay genişler.)
  • Kegels (pelvik taban kaslarınız için bir egzersiz)
  • İtmenin kontrol edildiği yavaşlatılmış ikinci aşama
  • Sıcak kompresler ve doğum sırasında destek
  • Perine masaj teknikleri

Epizyotomiler hakkında daha fazla bilgi edinin ve endişelerinizi doktorunuzla veya ebe ile konuşun.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmeye yönelik ipuçları

Birçok kadın hamileliğinde bu noktada cinsel ilişkiye girmenin hala güvenli olup olmadığını merak edebilir. Doktorunuz size farklı bir şekilde söylemediği sürece güvenlidir.

Bununla birlikte, vücudunuzdaki değişiklikler bunu biraz daha zorlaştırabilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında seks yapmak için biraz daha rahat ve keyifli yollar vardır.

Baba adayı için ipuçları:

Bebeğinizin doğumuna birkaç hafta olmasına rağmen, siz ve eşiniz doğumdan sonrası için doğum kontrolü seçeneklerini tartışmaya başlamalısınız.

Eşiniz şu anda birçok değişiklik geçiriyor, bu yüzden bunu düşünmeye bile başlamış olmayabilir. Bu konuyu gündeme getirmek sizin göreviniz olsun.

Muhtemelen, bunu araştırmak isteyeceksiniz, böylece siz ve eşiniz etkili bir yöntem seçebilir. Unutmayın, bir kadının emzirmesi durumunda kullanılamayan bazı doğum kontrol yöntemleri vardır ve emzirme, güvenilir bir doğum kontrolü şekli değildir.

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00